Nie znam osoby, która nie słyszałaby o tym, że czosnek czy cebula często nazywane są naturalnymi antybiotykami i świetnie radzą sobie z bakteriami, czy wirusami. Doskonale również wspierają odporność organizmu.
„Roślinne substancje o działaniu antybiotycznym mają jedną wielką zaletę – skutecznie zabijają nie tylko bakterie, ale także wirusy, grzyby oraz pasożyty.”
I ta wiadomość już nie jest taka oczywista. Może po prostu nigdy się nie zastanawiałam nad tym, co skutecznie mogłoby sobie poradzić z chorobotwórczym grzybem. Bo… nie oszukujmy się… nasze organizmy nie są sterylne. Mamy w sobie mnóstwo bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów, wszelkiej maści drobnoustrojów. I o ile trzymamy je w ryzach, to nie chorujemy. Gorzej, jak jest ich za dużo i zaczynają nam dokuczać.
Różnica pomiędzy tymi naturalnymi a konwencjonalnymi antybiotykami jest taka, że te pierwsze mają szerokie spektrum działania na wszelkie patogeny, a te drugie działają jedynie w kierunku bakterii.
W książce „Naturalne antybiotyki” znajdziecie wszystkie najważniejsze informacje na temat roślin, które wykazują korzystne działanie w kierunku wspomagania odporności organizmu, a także zwalczania chorobotwórczych patogenów. Można powiedzieć, że jest to taka mała encyklopedia, ponieważ oprócz opisów poszczególnych roślin pod względem ich działania, znajdziecie tutaj również przepisy, jak je stosować przy konkretnych dolegliwościach.
Nie jest to może typowa lektura do poduszki na wieczór, ale z całą pewnością warto jej poświęcić czas. Ja znalazłam w niej kilkanaście ciekawych receptur na konkretne stany chorobowe i nie zawaham się ich użyć, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Informacje o książce:
Tytuł: Naturalne antybiotyki
Autor: Claudia Ritter
Wydawca: Muza SA
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 158

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz