Na tę pozycję trafiłam niejako przez przypadek w mojej bibliotece. Szukałam czegoś innego, a ten tytuł mnie zaciekawił. Z przyjemnością zabrałam się za lekturę.
Frida Duell to szwedzka lekarka, która podeszła do tematu jedzenia dość rzeczowo. Mianowicie omówiła ona w swojej książce najważniejsze zagadnienia związane z odżywianiem, popierając je badaniami naukowymi. Dzięki temu mogła obalić sporo dietetycznych mitów.
W książce "Jedzenie, mity i nauka" znajdziecie sporo informacji o tłuszczu i tak popularnej ostatnio diecie LCHF, cukrze, błonniku, białku, witaminach, minerałach, superfoods, suplementach, kawie, herbacie, a także dietach.
Ja czytałam tę książkę z przyjemnością i zaciekawieniem. Mogłam się z niej sporo dowiedzieć, np. tego, że można zatruć się zieloną herbatą. Choć również sporo informacji w niej zawartych było dla mnie naprawdę oczywistych, np. to, że najzdrowszą dietą pozostaje niezmiennie od lat dieta śródziemnomorska.
Na pewno książka ta jest pięknie wydana i dlatego przyjemnie się ją czyta. Dodatkowo na końcu znajduje się sporo ciekawych, prostych w wykonaniu przepisów kulinarnych.
To dobra lektura na jeden wieczór, taka lekka, przyjemna i ciekawa. Zdecydowanie polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz